Kaip išsirinkti vyną restorane: eksperto patarimai

Publikuota: 2017-04-16
Restoranams ydingus butelius pakeičia tiekėjai, o šiems kompensuoja vyndariai, nes rūpinasi savo reputacija. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Restoranams ydingus butelius pakeičia tiekėjai, o šiems kompensuoja vyndariai, nes rūpinasi savo reputacija. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Autorius  

Išsirinkti patiekalą iš valgiaraščio restorane jau galime greitai ir sklandžiai, bet vyno pasirinkimas kartais vis dar kelia įtampą. Kaip elgtis, kad jos išvengtume?

Pirmiausia reikėtų įsivertinti, ar norite pilstomo taurėmis vyno, ar rinksitės butelį. Vyno pasiūla buteliais restoranuose visada gausesnė, tačiau visas butelis – ne visada tinkamas variantas, jei vyno ragaus tik keli asmenys arba jei norite skirtingo vyno prie skirtingų patiekalų. Džiugu, kad vis dažniau restoranai išdrįsta klientams pasiūlyti kokybiško ir įdomaus, prie jų maisto tinkamo taurėmis pilstomo vyno. Prie to prisideda ir naujosios technologijos: „Coravin“ bei „Enomatic“ vyno pilstymo sistemos leidžia restoranui pasiūlyti platų pilstomo vyno asortimentą ir kartu užtikrinti jo šviežumą.

Kai dirba someljė

Geras someljė – tarsi greitųjų pasimatymų asas – per kelias pokalbio minutes nuskaitys, kokio pobūdžio vyną jums pasiūlyti. Kiekviena jūsų užuomina bus suprasta ir į ją atsižvelgta. Net jei gerai išmanote apie vynus, paprašykite someljė, kad nurodytų kelis, kuriais labiausiai didžiuojasi savo vynraštyje. Dažnai po painiais pavadinimais slepiasi didelė vertė, kurią ne visada galima iškart atpažinti.

Kaina yra svarbus aspektas renkantis vyną. Parodykite pirštu į kelis jus sudominusius vynus pagal savo numatytą kainą ir paklauskite someljė, ką jis apie juos mano ir ką panašaus galėtų pasiūlyti. Taip duosite jam subtilią užuominą apie savo kainos ribas. Nesidrovėkite, net jei ta riba neaukšta, – korektiškai sudarytame vynraštyje bet kurios kainos kategorijoje tikrai yra puikaus vyno. Someljė jau žino, ką užsisakėte valgyti, tad kaipmat pasiūlys tinkamą vyną.

Kai renkatės pats

Vyno ir maisto derinimas turbūt žmonėms kelia daugiausia streso. Visgi dauguma vyno ekspertų sutaria, kad dėl to daug jaudintis neverta. Kadangi dažnai keli valgytojai užsisako skirtingus patiekalus, o prie jų ragauja tą patį vieną vyną, tobulo derinio rasti greičiausiai nepavyks. Todėl verčiau rinktis mėgstamą vyną, kuris nebūtų itin ryškaus skonio. Universaliausi deriniuose yra lengvo stoto bei gaivaus skonio baltieji ir neryškaus lengvesnio skonio raudonieji. Toks vynas neatitrauks dėmesio nuo maisto ir netrukdys kompanijai bendrauti. Tiesa, jei atėjote į restoraną su vyną gerai išmanančiais žmonėmis, ši taisyklė negalioja – rinkitės vyną, kuris nustebintų derme prie maisto arba kitomis savybėmis. Tačiau jei bandysite kompaniją nustebinti labai neįprastu vynu, galite sulaukti ir priešingos reakcijos, nei tikėjotės.

Vyno pateikimo ritualas

Sulaukę užsakytojo vyno, atidžiai apžiūrėkite etiketę: pavadinimą ir derliaus metus. Kartais, ne iš blogos valios, restorano darbuotojai irgi susimaišo. Jei vynas tinka, linktelėkite padavėjui ar someljė ir šis jį atidarys. Tačiau jei susivoksite, kad visgi norėjote kito vyno, tai jau bus jūsų, o ne restorano reikalas. Taigi, būkite atidūs, ypač jei užsakote ypatingų derliaus metų vyną.

Atkimšus butelį jums gali būti pasiūlyta apžiūrėti kamštį ir įvertinti, ar jis neišdžiūvęs, nesutrupėjęs ar kitaip nepažeistas. Kamščio ydos yra tarsi signalas apie galimas vyno ydas, tačiau tai ne faktas, kad taip yra. Vertinamas vyno skonis, o ne pakuotė. Pauostyti kamštį galima, tačiau bendrai sutariama, kad tai ne ką teatskleis apie patį vyną.

Kai butelis jau atkimštas, pirmasis vyno šlakelis pilamas jį užsakiusiajam arba kitam jo nurodytam asmeniui, kuris įvertins gėrimo kokybę. Prieš baltą foną įvertinkite vyno spalvą – ar ji skaidri, ar nėra kokių nepageidaujamų „inkliuzų“. Kai kurie vynai turi nuosėdų, bet tai nelaikoma yda. Laikydami taurę ant stalo ją šiek tiek pasukite vynu padengdami taurės sieneles. Paskui pakelkite taurę prie nosies ir pauostykite. Vynas turėtų kvepėti vaisiais ir uogomis. Vėliau gurkštelėkite šlakelį. Tai yra tas momentas (o ne tada, kai dalis vyno jau išgerta), kai galite paprašyti pakeisti užsakytą vyną dėl jo ydos, jei tokia yra, tad neskubėkite. Jei vynas tinkamos kokybės, o taip dažniausiai ir būna, padavėjas ims pilstyti jį svečiams ir galop papildys jūsų taurę.

Vyno ydos

Dažniausios vyno problemos yra kamščio yda ir oksidacija. Pastarąją lemia per ilgas vyno kontaktas su deguonimi, dėl jo vyno aromate ima stipriai jaustis pūvančio obuolio kvapas. Dažniausiai ši yda pasitaiko pilstomame taurėmis vyne, jei šis ilgai stovėjo restorane atkimštas. Tačiau gali būti ir taip, kad kamštis deformavosi ir ėmė praleisti deguonį.

Kamščio yda vadinamas vyno užteršimas trichlorinazoliu – medžiaga, kuri iš ydingo kamščio patenka į vyną. Tuomet jis ima kvepėti šlapiu gyvūno kailiu, pelėsiu, sena spinta, drėgnu asfaltu. Neišsigąskite, toks vynas nėra nuodingas, tačiau nėra ir skanus. Verta atminti, kad taurėje plaukiojantys kamščio trupinukai yra ne kamščio ligos įrodymas, o tik netinkamo butelio atkimšimo pasekmė.

Jei manote, kad užsakytasis vynas – ydingas, nesidrovėkite paprašyti padavėjo patikrinti jo kokybę ir pasakykite jam, kas jums kelia įtarimą. Taip, tai gali būti nemaloniausia vyno išsirinkimo ritualo dalis, tačiau vyno gamintojas tikrai nenorėtų, kad ragautumėte ydingą jo produktą ir manytumėte, kad tokį jis ir norėjo pagaminti. Jei vyną įvertinęs padavėjas nepateikdamas rimto paaiškinimo pats neatneš kito tokio paties butelio, mandagiai, bet tvirtai paprašykite jį pakeisti. Restoranams ydingus butelius pakeičia tiekėjai, o šiems kompensuoja vyndariai, nes rūpinasi savo reputacija.

Be abejo, visas šis ritualas gali pasirodyti atstumiantis, tačiau vynas dažnai būna brangiausia vakarienės dalis ir verta sugaišto laiko.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Verslo žinių pasiūlymai

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Tiems, kurie niekada nenustoja mokytis

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau