„Kino pavasario” kulinarinių filmų programoje – garsūs pasaulio šefai ir vabalai

Publikuota: 2017-03-18

Kulinarinio kino programos kaip lygiavertės seniai rodomos pasaulio ir Europos kino festivaliuose. Kovo 23 d. Vilniuje prasidėsiantis „Kino pavasaris“ (KP) kelinti metai kulinariniams filmams taip pat skiria programos eilutę. Šiemet joje – trys pavadinimai.

Į KP Kulinarinių filmų programą įtraukti du dokumentiniai ir vienas vaidybinis filmas. Pasak KP rengėjų, maistas juose suvokiamas ne tik kaip kultūra, bet ir kaip politika, o intriguojančios genialių virtuvės šefų istorijos bei alchemijai prilygstantys jų eksperimentai su maistu prikausto dėmesį ir įkvepia ieškojimams.

Ar valgysime vabalus

Kulinarinės programos pristatymo svečiai vaišinosi restoranų „Skonio slėnis“ ir „Stebuklai“ meistrų paruoštais užkandžiais, tarp jų buvo medaus nanogranulių, svirplių druskos, bičių perų, vienu inovatyviausių 2016 m. išradimu pripažinto liofilizuoto (sauso) medaus.

Neatsitiktinai – šias kulinarijos įmantrybes įkvėpė Kulinarinės programos filmas „Vabalai“ (rež. Andreas Johansenas) – egzotiškas, aktualus, politiškas, pasakojantis apie žmonijos maitinimo problemą ir ateities išteklių galimas alternatyvas. Filmas pernai spalį rodytas San Sebastiano tarptautiniame kino festivalyje.

Filmo herojai, trys virtuvės šefai iš garsiojo Rene Redzepi (pasauliui jis žinomas kaip restorano „Noma“ įkūrėjas ir šefas) eksperimentinio maisto laboratorijos Kopenhagoje, keliaudami po skirtingus pasaulio žemynus su vietiniais gaudo visokius vabalus, kirmėles ir ruošia iš jų patiekalus.

Vietoj reklaminės pauzės galima pridėti, kad, remiantis mokslo prognozėmis, iki 2050 m. maisto gamyba turės išaugti 70% ir svarbia jos dalimi taps vabzdžiai ir kirmėlės.

Neišragauta Turkija

Filmo „Turkiškai“ (rež. Luizas Gonzalezas) herojai – gurmanams gerai žinomi trys broliai ispanai Rocos, trijų „Michelin“ žvaigždžių restorano „El Celler de Can Roca“ Katalonijos mieste Žironoje savininkai. Brolių restoranas nuo 2011 m. laikosi geriausių pasaulio restoranų pirmajame trejete. Filmas kelionių žurnalų stiliumi seka brolių gastronomines patirtis Turkijoje, į kurią jie atkako susipažinti su viena archajiškiausių virtuvių pasaulyje.

Mama, kas vakarienei

Dar viena lauktuvė iš San Sebastiano – jautrus vaidybinis filmas „Mama, kas vakarienei?“ (rež. Mitsuhito Shiraha), kuriame maistas tampa pasakojimo konstravimo elementu: į senus savo namus sugrįžusios seserys randa dėžutę su prieš 20 metų mirusios motinos rašytais receptais ir laiškais, kuriuose ji pasakoja apie savo gyvenimą. Viena seserų keliauja į Taivaną ieškoti motinos praeities, apie kurią pasakoja šeimai mamos gamintų patiekalų receptai.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Verslo žinių pasiūlymai

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Tiems, kurie niekada nenustoja mokytis

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau