2017-04-22 14:19

„Rūgšti" mityba gali lemti sąnarių skausmus

„Greitas gyvenimo tempas ir laiko stoka daugybei žmonių Vakarų šalyse trukdo skirti pakankamai dėmesio mitybai“, – sako biochemijos mokslų dr. Jurgenas Vormannas iš Vokietijos. 
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Greitas gyvenimo tempas ir laiko stoka daugybei žmonių Vakarų šalyse trukdo skirti pakankamai dėmesio mitybai“, – sako biochemijos mokslų dr. Jurgenas Vormannas iš Vokietijos. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Pavasarinės šnekos apie vitaminų trūkumą jau seniai nebeatitinka realybės, nes įvairių medžiagų turintys produktai parduotuvių lentynose pasiekiami ištisus metus. Dabartiniame europiečių racione gausu vitaminų, bet trūksta mineralų, kurie palaikytų tinkamą šarmų ir rūgščių santykį, aiškina biochemijos mokslų dr. Jurgenas Vormannas iš Vokietijos, Vilniuje pristatęs šarmų trūkumo poveikį sveikatai.

Jeigu žmogus vis dažniau patiria nuovargį, sąnarių ir galvos skausmus, tai gali reikšti, kad jo mityba yra per daug rūgšti, kalba mokslininkas. Anot jo, europietiški maitinimosi įpročiai yra tikra rūgščių dieta, nes valgome per daug baltymų – mėsos, kiaušinių, pieno produktų, – kurie organizme skyla iki rūgščių. O šarmingo maisto – daržovių ir vaisių – vartojame per mažai.

Sukelia osteoporozę

Pasak pašnekovo, ilgą laiką valgant rūgščius produktus, organizmas pradeda ieškoti šarmų atsargų didžiausiame jų sandėlyje – kauluose.

„Kartu su šarminančiomis medžiagomis iš kaulų pašalinamas ir kalcis, todėl jie tampa silpnesni, vystosi osteoporozė“, – kalba mitybos specialistas.

Anot jo, šarmų trūkumas lemia ne tik kaulų retėjimą, bet ir sąnarių skausmus, nes organizmas pradeda savintis reikalingas medžiagas ir iš kaulų jungiamųjų audinių. Tokiu atveju stuburo tarpslanksteliniai diskai susiaurėja, nervai susispaudžia ir nugarą pradeda skaudėti be jokios išorinės priežasties.

Tokie skausmai gali būti vienas iš indikatorių, kad organizmo rūgštingumas padidėjęs. Sutvarkius rūgščių šarmų balansą, nepaaiškinami skausmai dingsta, tikina pašnekovas. Žinoma, ne per kelias dienas. Mitybos pokyčių rezultatus galima pajusti maždaug po mėnesio.

Sūris nepadės

Retėjant kaulams, dažnai patariama valgyti daug sūrio. Anot mokslininko, tai blogiausias patarimas, nes pieno produktai didina organizmo rūgštingumą, taigi ir kaulų retėjimą.

„Pats rūgščiausias produktas yra parmezano sūris“, – sako dr. Vormannas. Atsisakyti sūrio jis neragina, bet skatina kartu su juo vartoti šarmingus produktus.

„Norėdami išvengti kaulų retėjimo, galite gardžiuotis mėgstamu parmezanu, bet kartu su juo – ir daug salotų“, – pataria biochemikas.

Anot jo, vynas, kaip ir alus, – šarmingi gėrimai. Tiesa, kad kompensuotumėte sūrio rūgštingumą, šio gėrimo reikėtų suvartoti daug. Pasak mokslininko, visi silpnieji alkoholiniai gėrimai yra šarmingi, o stiprieji virsta į rūgštis.

Tinkamos proporcijos

Dr. Vormannas pabrėžia, kad rūgštys pačios savaime nedaro neigiamos įtakos organizmui. Problemų kyla tuomet, kai vartojame per mažai šarmų. Siekiant palaikyti tinkamą mineralų balansą, reikėtų suvartoti keturis kartus daugiau šarmingų produktų nei rūgščių.

„Turėtume aukštyn kojomis apversti savo mitybos įpročius. Kad aprūpintume organizmą pakankamu mineralų kiekiu, reikėtų suvalgyti 4 kartus daugiau šarminančio maisto nei rūgštinančio. Tai reiškia, kad mūsų lėkštėje turėtų būti 4 kartus daugiau daržovių ar vaisių nei mėsos, grūdinių, pieno produktų ar desertų“, – žinomas tiesas primena dr. Vormannas.

Maisto produktų rūgštingumas. Rengėjų inf.

Sintetiniai vitaminai neveiksmingi

Rūgščių ir šarmų santykį galima bandyti subalansuoti sintetiniais vitaminais, bet ne visada jų sudėtyje yra citratų, kurie šarmina organizmą. Anot pašnekovo, šios medžiagos vaisiuose ir daržovėse randama dažniau nei sintetiniuose preparatuose. „Valgydami obuolį, tikrai gausime citratų, o tai yra maisto šarmingumo substitutai“, – sako p. Vormannas. Negaunant pakankamai šios medžiagos, organizmas nebegali neutralizuoti šarmų pertekliaus, gaunamo skylant riebalams ir baltymams.

„Ne“ baltymų dietai

Pasak dr. Vormanno, intensyviai sportuojantys žmonės turėtų ypač atsakingai rūpintis tinkamu mineralų palaikymu organizme, nes sportuojant skaidomi baltymai, o šio proceso metu išsiskiria rūgščių. Sportininkų organizmą perrūgština ne tik didelis fizinis intensyvumas, bet ir papildomai naudojami baltymai, baltymingos dietos.

Rūgščių ir šarmų pusiausvyra itin svarbi pasiryžusiems numesti svorio. Anot jo, dažniausiai neveiksmingos dietos priežastis – išsibalansavęs rūgščių ir šarmų santykis. Pašnekovas aiškina, kad gana populiarios baltymų dietos – sveikatai ne į naudą, nes metant svorį valgant vien baltyminį maistą organizmas gauna dar mažiau rūgščių nei nesilaikant dietos.

„Prižiūrint arba metant svorį, į mitybos racioną turėtų būti įtrauktas pakankamas kiekis šviežių daržovių, vaisių, jų sulčių ir kitų produktų, turinčių šarminių mineralų, kurie palaikytų optimalų medžiagų apykaitos greitį, kad būtų pasiektas maksimalus rezultatas“, – aiškina mokslininkas.

Šarminio vandens?

Paklaustas, ar rekomenduotų įsitaisyti vandenį šarminančius filtrus, atsako – neverta.

„Vandens šarmingumas labai mažai kompensuoja su maistu gaunamas rūgštis. Kad šarmingas vanduo neutralizuotų organizmo rūgštis, reikėtų išgerti tūkstančius litrų tokio vandens“, – aiškina dr. Vormannas. Anot jo, mineralų turtingas vanduo – vertingesnis, nes šios medžiagos gali veikti kaip papildai šarmų dietoje.

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS

Mokslininkas kalba, kad jaunuoliams „rūgšti“ mityba neigiamo poveikio neturi dėl greitos medžiagų apykaitos. Mineralinių medžiagų išsibalansavimo sukelti sąnarių ir kiti skausmai prasideda maždaug nuo 35-erių. Tuomet reikėtų pradėti atsakingai galvoti, ką dėtis į burną.

Inkstai labai svarbūs palaikant šarmų ir rūgščių balansą, bet efektyviam jų funkcionavimui reikia gerti pakankamai vandens, per dieną mažiausiai 2 l.

Kita vertus, inkstai su amžiumi šarmus šalina vis prasčiau. „Maždaug nuo 30-ies kasmet prarandame po procentą šio organo. Sulaukę 70-ies, teturime vieną funkcionuojantį inkstą, o tai lemia rūgštėjimą organizme“, – dėsto mitybos specialistas.

Diagnozuoti sudėtinga

Anot dr. Vormanno, diagnozuoti šarmų trūkumą yra sudėtinga: „Kraujo pH visada toks pats, tad jo tyrimai neatskleidžia šarmų ir rūgščių santykio. Tik pajutus simptomus, nuolatinį nuovargį arba skausmus, kurių priežastis nežinoma, galima daryti išvadą, kad rūgščių ir šarmų santykis išsibalansavęs.“

„Greitas gyvenimo tempas ir laiko stoka daugybei žmonių Vakarų šalyse trukdo skirti pakankamai dėmesio mitybai“, – kalba mokslininkas.

52795
130817
52791